Restauranter i Paris Juleaften 2015

Hvor går vi hen og spiser Juleaften? Det samme spørgsmål er rullet ind på min mail og i kommentarsporet siden midt oktober. Og jeg forstår de bekymrede, for Juleaften skal planlægges i forvejen, hvis man ikke vil risikere at ende op med en tilfældig, flad julemenu. Eller endnu værre: At rende febrilsk rundt klokken lidt i 20 og lede efter et sted, der har åbent. Og som ikke er optaget.

Rigtig mange restauranter i Paris er lukket Juleaften. Men herunder en stribe restauranter, som holder åbent. Jeg har rubriceret dem efter pris. Fra de fuldstændigt excorbitant, svinsk dyre til de rimelige. (Ikke så mange virkeligt billige Juleaften.)

le cinq à noel

Le Cinq er restauranten på palads-hotellet Four Seasons George V lige ved Champs-Elysées. Den har to stjerner i Michelinguiden og er enestående smuk. Men I skal være vilde med mad, for til jul i år serveres ni retter for 520 euros pr. næse. Og regn med at holde Juleaften sammen med en masse meget, meget velhavende mennesker, som ikke kun holder jul, men også holder på formerne.

Hotel Le Meurice

Same procedure for restauranten på et andet palads-hotel, Le Meurice, som har tre Michelin-stjerner, og som er orkestreret af den rare mesterkok Alain Ducasse. Her skal I regne med at spise kunst, vil jeg sige. Har faktisk prøvet det for ikke så længe siden, og det er fuldstændig fabelagtigt godt (Var inviteret!). Men jo altså en overvægt af fransk og international overklasse og ikke mange skrubskøre og sjove fantaster ved nabobordet!

I år serveres syv retter Juleaften i denne rækkefølge: Østers, kammuslinger, barsfilet med citrusfrugter og selleri, hummer med sorte trøfler, varm vildtpaté, Vacherin-kage, sorbet og sødt. Pris 650 euros uden drikkevarer.

Lucas Cartons chef Julien Dumas

Lidt billigere, men stadig pebret er restaurant Lucas Carton på Madeleine-pladsen. Restauranten, der er smukt indrettet i begyndelsen af det 20. århundrede, har de seneste par sæsoner levet et tumultarisk liv og fik i 2014 uretfærdigt høvlet alle stjerner væk i Michelinguiden, fordi den snobbede guide var utilfreds med, at stedet var blevet købt af nye mennesker. Men kvaliteten er stadig tårnhøj – selv Michelin indrømmer det i sin 2015-udgave – og i køkkenet regererer nu en ung, kreativ chef, Julien Dumas (foto herover).

Juleaften serverer Lucas Carton en menu til 259 euros uden drikkevarer, 339 med vin:  Først små hyggelige appetizers med hummer og spansk skinke, så foie gras, laks med kaviar, kylling med hvide trøfler, dessert, kaffe og petits fours. I den lidt billigere, mere brasserie-agtige del af restauranten, Le Marché de Lucas er en julemiddag til 105 euros, udtænkt af samme chef.

Violon d'ingres

Mere højgastronomi, denne gang hos Le Violon d’Ingres på venstre bred. Restauranten er opkaldt efter Man Rays sort-hvide foto fra 1924 af en nøgen kvinde set fra ryggen. Køkkenet er kendt for kult-retter som pandestegt foie gras, languster i gélé eller varm Grand Marnier-soufflé. I år er julemiddagen endnu ikke kendt. Men sidste år kostede den 150 euros uden vin.

michael-herrman-ombres-restaurant-03_1000

Mere moderne, med en vildt flot udsigt til Eiffeltårnet, som står lige ved siden af:
Restaurant les Ombres på toppen af museet for primitiv kunst, Musée Quai Branly. Restauranten har i år en julemenu til 170 euros pr. snude, inklusiv champagne, som serveres hele menuen igennem: Først en appetizer, så to forretter, en hovedret og to desserter. Menuen bliver offentliggjort i detaljer i løbet af få dage på restaurantens hjemmeside.

chamarre-montmartre-antoine-heerah-antoine-heerah-0912e (1)

I den mere tilgængelige prisklasse finder i restaurant Chamarré-Montmartre, 52, rue Lamarck, hvor køkkenchef Antoine Heerah (foto) regerer. I år har restauranten en flot fem-retters julemenu til 89 euros uden drikkevarer.

Le Coq Rico, super bistro, 98 rue Lepic på Montmartre er også åben Juleaften. Menu og pris er endnu ikke kendt, men en forret ligger normalt på omkring 15 euros og en hovedret på 22, så det burde være til at gå til.

150 ans de la brasserie bofinger menu d'automne 1

Og husk så, at alle de store klassiske brasserier som Bofinger (herover), La Coupole, Julien, Le Vaudeville, Terminus Nord (herunder), Brasserie Balzar, Le Pied de Cochon og Le Boeuf sur le Toit alle har åbent hver eneste dag året rundt, og mange af dem er rigtig gode spisehuse og meget, meget parisiske til helt okay (læs: overkommelige)  julepriser.

terminus-nord-panoramique

Og så en advarsel: Det store gamle spisehus, Bouillon Chartier, som plejer at servere simpel, men sober og korrekt mad til meget billige priser og i fantastiske 1800-tals omgivelser, har selvfølgelig også juleåbent. Men jeg har været der to gange inden for kort tid, og blev grueligt skuffet begge gange. Sidst fik vi en kylling, der var sej og tør som viskelæder. Og som lignede! Tilmed var betjeningen uforskammet. Så dér skal I ikke holde jul…

2 responses to “Restauranter i Paris Juleaften 2015

  1. TUSIND tak for din grundige research!!! Det hjælper utrolig meget 🙂 TAK. Kh Sara.

  2. Pingback: Le Relais de l’Entrecôte | Connaissances

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s