En nat med Niki

afficheniki2En af efterårets og vinterens helt store kunst-events lakker mod enden. Den spektakulære – det er det mest præcise ord – udstilling med den fransk-amerikanske kunstner Niki de Saint Phalle slutter 2. februar, så  hvis I er i byen inden da, book en billet.

Udstillingen foregår på Grand Palais, der i sig selv er et opsigtsvækkende sted, og er den største Saint Phalle udstilling, der er lavet de sidste tyve år. Natten mellem den 31. januar og 1. februar holder Grand Palais helt usædvanligt natåbent, for at  alle – også dem, der er for travle i dagtimerne – kan nå at få oplevelsen med.

aaaNiki de Saint Phalle var barn af en amerikansk mor og en adelig fransk far. Hun blev født i 1930 i den velstillede Pariserforstad Neuilly, var billedsmuk og giftede sig som 18-årig med en digterven. Hun kunne have valgt det nemme overklasseliv, men blev i stedet autodidakt kunstner og kendt i hele verden for sine farverige kæmpekvinder og for sine sine gipsophænginger, som hun – der var eliteskytte – overskød med tomater, æg og blæk.

aaa1

Som 41-åig blev hun gift for anden gang med sit livs kærlighed, den schweiziske kunstner, Jean Tinguely, som hun lavede adskillige værker sammen med.

115326-la-cabeza-de-niki-de-saint-phalleFørst som 64-årig, otte år før sin død, afslørede hun for verden sin hemmelighed, at hun som 11-årig var blevet misbrugt af sin far, og siden er hendes ellers så – umiddelbart – glade skulpturer og kæmpekvinder ofte blevet fortolket i et andet lys.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s