Byens vildeste boghandel

Franskmændene er det folk i verden, som læser flest bøger, og derfor er der nødvendigvis rigtig mange boghandlere i Paris. Men ingen er så særprægede som den engelsksprogede boghandel, Shakespeare and Company, i rue de la Bûcherie.

Den forretning er så bemærkelsesværdig, at selv de mest litteraturforskrækkede bliver benovede.

Her er hundredetusindvis af bøger, og de ligger i et syndigt rod fra gulv til loft. På hylder og i stabler, overalt; hvor der bare er en vandret flade.

Gamle og nye bøger, slidte og og antikke mellem hinanden. Og ikke sjældent signeret af en kendt forfatter eller fyldt med gamle franc-sedler, som husets ejer, George Whitman, engang har stukket ind i distraktion. Og glemt.

Den gamle mand er nu over 97 og har haft butikken siden 1951. Undervejs har han været mentor og mæcen for tusindvis af unge forfattere, digtere og litteraturstuderende, som hos ham har fundet både inspiration og hjerterum. Det sidste i helt konkret forstand, for Whitman gjorde det tidligt til sin politik, at unge bogelskere hos ham kan få en seng at sove i, hvis de hjælper til i butikken. Og derfor støder du mellem de støvede hylder også på alkover med dyner og søvnige studerende.

I dag er den daglige ledelse – hvis man på nogen måde kan tale om styring her – overtaget af Whitmans unge datter Sylvia. Men den gamle kommer stadig hver søndag eftermiddag kl. 16, hvor en kødrand af unge fans sidder klar til at høre ham fortælle.

Shakespeare and Company, 37, rue de la Bûcherie, 5. arr. Ǻben alle dage fra 10 til 23. Metro: Maubert Mutualité www.shakespeareco.org