Klar, parat…UDSALG!

I morgen, onsdag den 12. januar, starter udsalget – Soldes –  i Paris, og det er, uden overdrivelse, en national begivenhed.  Hele byen køres i stilling til shoppe-ræset, og selv tv-aviserne tæller ned i dagene forinden.

Det er den franske finansminister, som fastsætter udsalgsdatoen, og det er strengt forbudt at starte før kl. 8. Foran stormagasinerne og de mondæne modehuse er der lange køer og folk, som har frosset hele natten i en sovepose for at opnå en bestemt taske eller kjole til halv pris. 

Og der er gode køb at gøre. Varerne bliver sat ned med både 40, 50 og 60 %.

Har I masser af tid, er det en fornøjelse at drysse rundt i de små specialbutikker på Montmartre eller i Marais-kvarteret. Her reklamerer mange af de forretningsdrivende i udsalgsmåneden med halv pris, og man kan være heldig at finde den mønstrede designerskjorte med kalvekrøs, som man slet ikke vidste, man drømte om.

Men skal du være effektiv, er stormagasinerne et godt bud. Hér kan du slentre fra mærke til mærke uden at skulle ud i kulden, og der er rigtig store prisnedsættelser på alt fra Christian Lacroix til Dolce & Gabbana, Peugeot peberkværne og Porsche kørehandsker.

Men pas på. 14 år i Paris med to årlige udsalg har lært mig et og andet. Først og fremmest: Sæt et loft, et max-budget. For ellers risikerer I at få købt alt muligt, som I slet ikke har brug for.

Det gælder sikkert alle udsalg i verden, men Paris er bare meget, meget fristende. Og særlig, hvis man ikke normalt har en Sonia Rykiel eller en Paule K. lige om hjørnet. 

Tag praktisk tøj på. Ingen skjorter, der skal knappes, hver gang du skal prøve. Ingen store frakker, som bliver en byrde i feberheden, og for Guds skyld: ingen høje sko. For der skal gåes rigtig meget. Også selv om I kun lige runder et enkelt stormagasin.

Galeries Lafayette er et godt bud på et gedigent stormagasin. Her er lækkert og mondænt, uden at være fuldstændig budgetsprængende. Men gør jer kampklar, hvis I skal derhen på udsalgets første dag, for der er kolossalt mange mennesker. Det siger lidt om handlen, at der sidste år – i hele vinterudsalgsperioden – blev solgt et par sko i Galeries Lafayette hver fjerde sekund!

Ved siden af Lafayette ligger Printemps, som også er et godt handelshus. Flere tusinde kvadratmeter med alle de kendte tøjmærker, parfumer, designervarer, fransk køkkengrej, lingeri og kogebøger. Her er lidt færre kunder, og det er en lise. Men betjeningen er ofte elendig, og derfor skal man insistere, hvis man overhovedet skal have nogen form for service.

På venstre Seine-bred er Le Bon Marché et mindre, men skønt og vildt eksklusivt stormagasin. Her er til gengæld vanvittig dyrt, selv i udsalgstider. Så tag den store pengepung med.

Udsalget slutter den 15. februar, men det er de første dage, som er sjovest.

2 comments

    • Ja, i Paris starter sommerudsalget 2011 onsdag den 22. juni kl. 8 og slutter tirsdag den 26. juli. Som hovedregel følger udsalget de samme datoer overalt i Frankrig, men nogle departementer har særregler og dermed lidt forskudte datoer. Hvis du vil tjekke andre steder end Paris, kan du gå ind på denne her hjemmeside:

      http://www.date-soldes.fr/date-soldes-ete-france

      KH Louise

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s