For rigtige mænd – guide til barberen

En gang i mellem skriver jeg fra Paris til de danske frisørers blad, Spejlet. Om mode eller trends, internationale frisørmesser eller  franske frisørers arbejdsmiljø. For nyligt skrev jeg en artikel om barberer.  Det er nemlig blevet super-trendy at gå til barberen igen. Kunderne vil have studset deres tre-dages skæg – eller skåret en tynd moustache. Selv overskægget er nemlig blevet chikt igen.

Den mest hippe barber, er Maître Alain, i Marais-kvarteret. Her måtte jeg bestille tid for at få et interview. Hos Alain kommer man nemlig kun på rendez-vous, og så er det ligegyldigt, om man skal barberes eller snakke med patronen. Reserveres må der.

Alain er en lille kultiveret mand, klædt i ulastelig, hvid skjorte og skarpt pressede flanelsbukser. Han er barbermesteren over alle andre i Paris, og hos ham kommer alle de stjerner, skuespillere og sportshelte, for hvem skægget er en del af imaget. Rocksangeren Johnny Hallyday, Frankrigs svar på Elvis Presley, har fx sin egen ragekniv med sølvindfattede initialer stående ved vasken. Han kommer gerne en gang hver 14. dag for at få korrigeret det næsten arkitektoniske mundskæg. ”Jeg er vild med min metier, og i mange år var jeg den eneste tilbageværende fuldtidsbarbér i Paris. Det var en uddøende race, og jeg har måttet kæmpe med De Gule Sider bare for at få oprettet en kolonne i telefonbogen, der hed ’Barberer’. Men nu er skæg blevet vældig moderne igen, så nu må jeg oplære de unge frisører, som ikke har haft barbering på frisørskolen,’ siger Alain, der bruger alle sine fri-mandage på at undervise andre.

Hans salon er et lille stykke kulturhistorie. Den er en rekonstruktion af en barbersalon fra slutningen af 1800-tallet, og igen og igen bliver den brugt som kulisse i franske film. Alain har personligt fundet hver eneste stykke indbo rundt omkring på franske loppemarkeder: Marmorvaske, gamle barberstole og antikke porcelænsplatter med motiver fra dengang, der stadig fandtes skæggede damer.

I barberstolen sidder Dominique. Han er fra Lyon i Midtfrankrig og kommer fast til Paris en gang om måneden for at få klippet sit cykelstyroverskæg, som han har haft de sidste 30 år. ”En gang prøvede jeg at gå til en frisør i Lyon for at få det studset, men det var en katastrofe. Så jeg er nødt til at tage til Paris.” Har du overvejet at barbere det helt af? Så behøver du ikke rejse 500 kilometer? ”Jamen, det må jeg ikke for min kone. Hun vil ikke have mig uden skæg,” ler Dominique, og Alain skyder ind, at sådan er det ofte.

Det er kvinderne – konerne, kæresterne og elskerindene – som bestemmer, om en mand har skæg. ”Hvis en mand har skæg, så er det fordi kvinderne rundt omkring ham har accepteret det. Kvinder er meget principfaste på det punkt: Enten elsker de skæg – eller også hader de det.”

Alain har set skægmoden skifte gevaldigt over årene. Fra dengang, hvor mænd skulle glatbarberes og ligne skuespilleren Alain Delon, over hippieskægget og det buskede western-overskæg til 80’ernes hårløshed og nutidens mundskæg og perfekte tredages-stubbe.

”At have skæg er en måde at personalisere sit udseende på, og mange af mine kunder kunne aldrig drømme om at klippe det af. Det er i den grad blevet en del af deres udseende, siger Alain, som selv har et kort skæg rundt langs kinderne. Kun én gang har han prøvet at rage det af, og da begyndte hans dengang små døtre at græde, da de så ham. Siden har han aldrig forsøgt.

”I dag er det jo populært med et mundskæg. Jeg tror, mange mænd bruger skægget som maskulint signal i en verden, som ellers bliver mere og mere androgyn.”

En yngre mand kommer ind. Han har kort, brunt fuldskæg, kamelsuldsjakke og håndsyede sko. Han er canadier og har fundet Maître Alain i en rejseguide. Han får tid til en justering af skægget næste morgen klokken 10. Før er der desværre ingen tider, siger Alain venligt og manden tager ydmygt til takke. Sådan er det nemlig her.

Hos Alain er der fully booked flere dage i forvejen, og selv stjerner og topdirektører må indrette sig efter barbermesterens kalender. En direktionsassistent ringer fx midt i vores interview og skal have en akut tid til sin chef, som er en kendt topdirektør i en stor fransk koncern. ”Men desværre,” siger Alain, ”det kan først blive i morgen kl. 17.” Fem minutter senere ringer direktøren selv og argumenterer for, at han er nødt til at se ordentlig ud, når han skal til et vigtigt møde. Men Alain holder fast, og direktøren må nøjes med at komme på venteliste. I skæggets verden er alle lige.

I følge Alain er moustachen – overskægget – også ved at vende tilbage, og den franske hovedstad har endda fået sin egen eksklusive klub for overskægsfanatikere: Paris Moustache Club. Her er plads til alle slags overlæbebehåringer, men langt de fleste medlemmer er dandylignende unge mænd med et smalt, fint skåret moustache. Velplejet, selvfølgelig.

For en dansker er det bare lidt svært at tro på. I Danmark er overskæg som regel noget, bøvede politibetjente har? ”Jamen, der er skam også mange franske gendarmer (politifolk, red), der har moustache. Men det er typisk et lidt kraftigere overskæg. Den nye moustachemode er mere forfinet. For at det virkelig skal være chikt, skal det være smalt og fint. Lidt som Johnny Depps og Brad Pitts,” forklarer Alain.

Salon de Maître Alain, 8, rue Saint-Claude, 75003 Paris. Telefon 01 42 77 55 80. Ǻben alle dage fra 9.15 til 19, undtagen søndag og mandag, hvor der er lukket. http://www.maitrebarbier.com

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s