6 dejlige pletter ved vandkanten

Paris i sommervarmen, det kan være en prøvelse. Ganske vist har kommunen gjort hvad den kunne, ved at lukke Seinekajerne af og lave strand for folket, med tonsvis af sand, palmer og liggestole. Alligevel kan det være næsten dræbende, når temperaturen, som lige nu fx, sniger sig op over 35 midt på eftermiddagen. Når asfalten bliver blød, og luften står fuldstændig pivstille i gaderne.

Et af mine bedste bud er en tur ud til Bassin de la Villette i det 19. arrondissement. Herude er der lidt mere vind, lidt større vidder og lidt færre folk. Kvarteret var indtil for få år siden et rigtigt arbejderkvarter og et af de billigste i Paris. Men de senere år er der poppet en stribe hippe og skægge barer op langs med bassinet, der er kommet biograf og kulturhus i vandkanten, et sjovt hostel og kajakudlejning.  Her 6 gode adresser rundt om Bassin de la Villette:

Baren Café 25° Est åbnede for tre år siden og er blevet en akut succes. Den ligger i den gamle toldbygning, skudt ud i vandet som en mole. Baren har to terrasser: En på kajen og en på taget. Herfra er der udsigt ned over Villettebassinet, hvor kajakroerne laver grønlændervendinger og flodbådene kommer med tungt gods til Paris.

På 25° Est kommer lokale, men også masser af folk fra de omkringliggende arrondissementer, som synes det er vildt næsten at have havudsigt midt inde i Paris. Her slikker de sol, spiser en salat med gedeost eller fester igennem på taget til klokken to om natten.

Om sommeren er der regulær strandstemning, når kajerne ned langs med bassinnet bliver fyldt op med sand og palmer, og ungerne løber og plasker i springvandene. Lørdag eftermiddag har cafeen en massør til – gratis – at ælte radbrækkede gæster. Drinks og mad sælges til overkommelige priser. 2 euros for en kaffe, tre for en lille fadøl, 6,50 for en magarita og 8,50 for dagens ret.

Le 25° Est, 10, Place de la Bataille-de-Stalingrad, 19. arr. Tel. 01 42 09 66 74. Ǻben alle dage fra 10 til 02, også terrassen. Metro: Stalingrad

St. Christopher’s Inn er et spritnyt hostel, som ligger lige ned til vandet ved Bassin de la Villette. Et rendyrket hit for alle rygsækrejsende. Med moderne værelser, gratis wifi og cykeludlejning.

Værelserne er relativt minimalistiske, fuldstændigt barberede for nips, men hyggelige nok med parketgulve og røde gardiner. Priserne varierer alt efter sæsonen, men en køje i en ti-sengs sovesal kan du normalt få for 30 €. Vil du have mere privatliv, må du op med 90 € for et dobbeltværelse med bad.

 St. Christopher’s Inn, 159, rue de Crimée, 19. arr. Metro : Crimée

På kajkanten, et stenkast fra det nye hostel, ligger Bar l’ Ourcq, en af de sjoveste barer i hele byen. Om sommeren stopfuld af unge, som hænger ud eller spiller pétanque på pladsen foran. Aaben fra onsdag til søndag fra midt på eftermiddagen til midnat, nogle gange senere, 68, quai de la Loire, Metro: Laumière

I sommerhalvåret bobler Parc de la Villette af leg og bevægelse. I modsætning til mange andre parisiske parker er den skabt til børn, og der er ikke nogen sure parkbetjente, som griber ind, når børnene løber på græsset eller kravler på en mur. Måske er den heller ikke så smuk som de klassiske haver i centrum, men hvad gør det, når der til gengæld står en 80 meter høj drage-rutchebane midt i det hele?

Villette-parken blev skabt for 30 år siden, dér hvor byens gamle slagtehaller lå, og den er i dag – med sine 55 hektar – hovedstadens største grønne område. I selve parken ligger flere attraktioner for børn, bl.a. en serie mindre temahaver. I Jardin des Vents et des Dunes er der fx vindmøller med pedaler, og nogle store luftpuder, som børnene kan hoppe på. I Jardin des Voltiges gælder det om at holde balancen  på stænger og reb. Dertil kommer andre legepladser, labyrinter, sandkasser og sjove indfald rundt omkring i parken.

Villette-Parken er også hjemsted for Cité des Sciences, som er en slags ekperimentairum. Smadder spændende, men desværre kun, hvis du kan fransk.

Til gengæld er den store kugleformede biograf, La Géode, er hit for alle. Den viser naturfilm i 3D, og det er egentlig ret ligegyldigt, om speakeren taler fransk, når delfinerne svømmer rundt lige foran fjæset på én. Det tre-dimensionale er så godt lavet, at jeg har oplevet børn rejse sig op i biografsædet og strække ud efter sæler og havskildpadder.

I parken ligger også L’Argonaute, en fransk u-båd fra 50’erne, som især drenge – og mænd – synes er rigtig sjov at dykke ind i.

I højsommeren, det vil sige lige nu fra midt juli til midt i august, er der friluftsbiograf i parken hver aften undtagen mandag. Her kan du smække dig ned i en stribet liggestol sammen med hundredevis af andre og se både franske og udenlandske film på det enorme lærred.

 Parc de la Villette, 19. arr. Tel. 01 40 03 75 75. Metro: Porte de Pantin.

Ved Villette-bassinet ligger også biografen MK2, en af de dejligste i hele byen. Indrettet i skroget fra et hundrede-årigt pakhus og med udendørs servering på kaj-kanten.

Bygningen i sig selv er en glad oplevelse. Det gamle jern, fyldt med moderne glas og beklædt med store ord som amour, democratie, femmes og verité.

Biografen udbyder især europæiske film, og lade det være sagt med det samme: Det er ikke her, I skal gå hen, hvis I er til amerikansk Rambo. MK2 på Seine-kajen er så bevidst kvalitetsfokuseret – eller snobbet, om man vil – at den ofte stadig viser kortfilm før den egentlige forestilling. Men her er masser af gode franske film, samt selvfølgelig spanske Almodovar, britiske sjælevarmere og nogle mere snævre mexikanske værker.

Biografen har for nylig udvidet med et anneks på den modsatte bred, og hérovre findes en fin dvd- og bookstore med alt fra gamle Jean Gabin-film til børnebøger og rejseguider. I Restauranten og baren er vinen personligt udvalgt af instruktøren Claude Chabrol. Jeg ved ikke, om han skulle have specielt forstand på vin. Men den smager fint.

 MK2, 14 Quai de Seine, 19. arrondissement, Tel. 08 92 69 84 84, Metro: Stalingrad

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s