Markedet i Belleville

I sidste uge skulle jeg vise en gruppe danskere rundt i Paris. De arbejdede i et firma, som importerer fødevarer, og derfor, syntes jeg, skulle de selvfølgelig se et rigtigt parisisk marked.

Dem er der mange af, og hver især har de deres egen identitet og charme. Men jeg tog dem med til et af de mest farverige og multietniske, nemlig markedet i Belleville. Her kommer man hele verden rundt på en formiddag, når kinesere, ortodokse jøder, arabere og sorte kvinder med turban køber ind til ugen.

Markedet ligger på midten af en stor boulevard og strækker sig over flere hundrede meter. Når man kommer op fra metroen er det duften, der slår først. Krydderierne, fisken, olien og de sælsomme afrikanske rødder.

Her er boder fulde af yams og ingefær, sorte tomater og kæmpeoliven. Mellem kyllingerne og fiskehandlen er der en mand og hans mor, som handler med bændler og elastikker. De sælger ikke alverden, men det er alligevel bedre end at stå lukket inde i en butik, smiler sønnen, mens han måler og klipper. 

I Belleville har kunderne ikke mange penge. Det er et af de fattigste kvarterer i indre Paris, og derfor kan de handlende ikke sætte prisen så højt som andre steder. Men friskheden er den samme; varerne er hentet tidligt om morgenen i de store torvehaller i Rungis syd for byen, og derfor kan man i Belleville finde virkeligt gode tilbud.
Ikke mindst hen mod lukketid ved 13.30 tiden, hvor de handlende sætter det hele ned til spotpris. 

Atmosfæren er åben og rummelig, men mindre familiær end på andre parisiske markeder. Som om de mange folkeslag har accepteret hinanden uden nogensinde at blive du’s. Engang imellem stiger tonen, når jøder og arabere diskuterer verdenspolitik, men det løses som regel over et kilo gulerødder.

Le Marché de Belleville, boulevard de Belleville. Ǻben tirsdag og fredag fra 7 til 14.30. Metro: Couronnes eller Belleville

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s