En hengemt have ved Louvre

Copie de prøver 019

Når man bor i Paris, bliver man automatisk havefreak. Fordi byen simpelthen er så tætpakket og hver eneste kvadratmeter så actionpræget, at man nødvendigvis må finde sig nogle lommer, hvor man kan puste ud og flade ud på en bænk i solen.

Copie de prøver 008

De store parker er oplagte tilflugtssteder, men Paris har også masser af små haver, som ofte er mindre overrendte, og hvor man kan droppe ind og få sig et oxygen-fix. Jeg tror, jeg kunne skrive en hel bog alene om Paris’ haver, for jeg har trasket den by tyndt og aldrig været bleg for at gå ind gennem en port og en baggård, for pludselig at befinde mig i  en hospitalshave, hvor man har lov til at ligge på græsset og læse romaner i bikini, mens patienterne bliver trillet forbi i morgenkåbe.

Copie de prøver 014

I downtown centrum er Jardin du Palais Royal en af de her dejlige grønne pletter. Den ligger midt i turisternes epicenter, en spytklat fra Louvre og souvenirbutikkerne i rue de Rivoli, og alligevel er det mest de lokale, der krydser igennem.

Copie de Jardin Royal til den lille sorte

Her er sidder forretningsmænd og advokater fra de mange omkringliggende kontorer med benene oppe og løsnet slips, mens de spiser deres sandwich på en bænk i solen.

Copie de prøver 006

Her er kvarterets midaldrende mænd, som spiller boule under træernes kroner, og her er småbørn, der jagter duer ud af sandkassen.

A l'Oriental

Noget af det, som gør haven så speciel, er de mange små specialforretninger, som ligger gemt under de hvælvede sidegange. Her er handskeforretninger, et minimalt udsalg med spilledåser og en specialbutik for tinsoldater. Hos Au Duc de Chartres kan man købe gamle ordener og medaljer. Så hvis du jagter et rumænsk storkors, kan du få det her  til 200 €? Eller en tapperhedsmedalje fra 2. Verdenskrig til 16,80. 

Copie de Pipes and snuffboxes 3

I forretningen À l’Oriental er der alt i tobaksudstyr. Rakel Van Kote, der er israeler af afghansk oprindelse, sælger piber, snustobaksdåser og vandpiper. Fra en butik, der ikke er meget større end et spisekammer. Men som er kendt af det halve Paris og altid hjemsøgt af filmfolk på jagt efter rekvisitter.

På det seneste er flere modebutikker også rykket ind i haven. Men det er stadig folk i specialafdelingen. Som Stella McCartney og Marc Jacobs (hvor ekspedienterne på de varmeste sommerdage går i jakkesæt med korte bukser).

Copie de prøver 037

Jeg har købt nogle af mit livs bedste kjoler hos La Petite Robe Noire, som er en forretning specialiseret i sorte kjoler – halvdelen er second hand, gamle modeller fra Chanel, Balmain og Dior.

For nogle år siden havde jeg en totalt syret oplevelse, da jeg sammen med Michael opsøgte en gammel antikvitetshandler i haven. Vi gik derind, fordi min svigermor ville sælge nogle koptiske vævninger fra det 7. århundrede. Den slags er der ikke marked for i Danmark, så vi forhørte os i Paris, og gik til en gammel fyr af armensk oprindelse.

‘Men de dér vævninger kender jeg,’ sagde manden, der var over 80. Og så kunne han ellers fortælle, hvordan han selv havde solgt dem til mine svigerforældre, dengang han havde butik i Cairo tilbage i 60’erne. Siden var han flyttet til Paris og havde slået sig ned i skyggen af den kongelige have. ‘I må endelig hilse Madame Sandager,’ sagde han, og 14 dage senere fik de to sig en god snak på telefonen. Er verden lille eller hvad?

 

 

Jardin du Palais Royal. Metro: Palais-Royal

One response to “En hengemt have ved Louvre

  1. Tak for et alletiders indblik i det parisiske. Bliv endelig ved. Jeg læser MEGET gerne mere…

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s